Praktični nasveti za zdravo in trajnostno prehranjevanje

Pri proizvodnji hrane nastajajo tudi t.i. ogljični odtis. Ta pomeni količino CO2 na kilogram proizvedene hrane. Pri proizvodnji zelenjave je ta 0,7 kg CO2/kg, pri mlečnih izdelkih 4,2 kg CO2/kg, pri proizvodnji govedine pa kar 19,5 kg CO2/kg. Ta plin obremenjuje naše okolje. Vsak od nas s svojim načinom prehranjevanja vpliva na življenje na našem planetu. Z majhnimi spremembami lahko pripomoremo k bolj zdravemu življenskemu okolju in seveda poskrbimo tudi za svoje zdravje.
1. Več sadja in zelenjava – večina ima nizek vpliv na okolje. Obstajajo izjeme, saj nekateri proizvodi zahtevajo več virov – transportnih in energije. Takšni so zamrznjeno in hlajeno sadje in zelenjava, zelenjava gojena v toplih gredah in proizvodi, pridelani v odročnih krajih ter kot takšni zahtevajo dolge transportne poti.
2. Jejmo lokalno, v sezoni – takšna živila zahtevajo nižjo energijo, vendar le tista, ki so pridelana lokalno in takrat, ko je sezona zanje. Stroški energije za proizvodnjo in skladiščenje izven sezone lahko presegajo stroške transporta iz dežel, kjer proizvodnih stroškov in stroškov skladiščenja.
3. Ne pojejmo več kot potrebujemo, zlasti posladkov
4. Uživajmo manj živil živalskega porekla in več izdelkov rastlinskega porekla – na splošno velja, da je za proizvodnjo beljakovin živalskega (zlasti govedina) porekla potrebne več energije kot za beljakovine rastlinskega porekla (stročnice, nekatera žita,..). Poleg tega ima uživanje takšnih živil več prednosti; so bogata z vlakninami, imajo nižjo vsebnost nasičenih maščobnih kislin, oboje pa pripomore k zmanjšanju tveganja nastanka srčno-žilnih obolenj.
5. Izberimo več izdelkov iz celega zrna – nepredelana žita poleg koristi za naše zdravje potrebujejo manj postopkov predelave.
6. Izbirajmo ribe ulovljene na trajnostni način – ribe so dober vir omega 3 maščobnih kislin, ki prispevajo k boljšemu zdravju. Pretiran izlov rib je lahko škodljiv.
7. Mleko in mlečni izdelki so bogat vir beljakovin, kalcija in esencialnih amino kislin. Izbirajmo izdelke z nižjo vsebnostjo maščob, nesladkane oz. brez dodanega škroba, izdelke z visoko vsebnostjo maščob omejimo.
8. Pakiranje hrane, še posebno v embalažo, ki je ne moremo reciklirati, ima velik vpliv na okolje.
9. Voda ki jo pijemo, naj bo iz vodovoda. Proizvodnja embalaže za shranjevanje vode ima velik vpliv na okolje.
Vir: http://www.eufic.org/en/food-production/article/practical-tips-for-a-healthy-and-sustainable-diet