Prehranska klinika

Prevelika telesna teža ne ustreza niti lepotnim idealom, niti dobremu zdravju. Glavni krivec za povečano telesno težo je prevelik energijski vnos, ki je bodisi rezultat uživanja prevelikih količin hrane ali premajhne telesne aktivnosti, največkrat pa kombinacija obeh. Osnovni princip zmanjševanja prevelike telesne teže je zato negativna energijska bilanca, kar pomeni, da s hrano zaužijemo manj energije, kot jo porabimo.

Popularne diete postajajo bolj in bolj razširjene in hkrati sporne. Večina njih je usmerjena zgolj k izboljšanju estetskega videza uporabnika, ne pa v izboljšanje zdravstvenega stanja. Stradanje, ločevanje, izločevanje živil in uporaba shujševalnih preparatov so najpogostejši imenovalnik številnih shujševalnih diet, ki žal ne dajejo želenih in trajnih rešitev.

Prenizka telesna teža je bistveno manj pogost problem. Če je posledica bolezenskega stanja, se s pridobivanjem telesne teže ukvarja klinična dietetika. Kadar pa si želimo telesno težo povečati zgolj na račun večje količine mišične mase potrebujemo ustrezen prehranski načrt in trening z utežmi.

Za rast mišične mase je potrebna pozitivna energijska bilanca in zadostna količina beljakovin, kar brez težav dosežemo z dobro načrtovano prehrano. Zmotno je prepričanje, da je za to potrebna uporaba prehranskih dodatkov in nadomestil. Njihovo delovanje je v veliki večini nepreverjeno, uporaba nekaterih od njih pa zaradi dokazane škodljivosti celo prepovedana.

Ste nezadovoljni s svojo telesno težo?

Če posebna dieta ni bila potrebna za pridobivanje telesne teže, je verjetno nepotrebna tudi za njeno zniževanje. Oblikuje nas namreč predvsem način življenja, za katerim se skrivajo naše prehranske navade ter stopnja in vrsta telesne aktivnosti.

V Nutriticonu smo v ta namen oblikovali program, ki vsebuje:

  • analizo vaših prehranjevalnih navad
  • oceno energijskih potreb
  • individualno načrtovane jedilnike glede na cilje (izguba/pridobivanje telesne teže)
  • trening zdravih prehranjevalnih navad
  • spremljanje napredka z antropometričnimi meritvami

Pomagamo vam, da se naučite:

  • izbirati prava živila
  • odmerjati ustrezne količine
  • krotiti apetit in lakoto v času hujšanja
  • in sestavljati obroke tako, da ti ustrezajo posameznikovemu načinu življenja