Intenzivno potenje

Med telesnim naporom prihaja zaradi povečanega potenja do večjih izgub telesne tekočine in elektrolitov, kar vodi v dehidracijo in elektrolitskih motenj. Dehidracija poslabša možnost oddajanja odvečne telesne temperature, posledično poveča temperaturo jedra in zmanjša vzdržljivostno sposobnost. Večja kot je izguba, večji je vpliv na aerobne sposobnosti. Že zmerna stopnja dehidracije (1-5 %) zmanjša delovno kapaciteto za  2-48 %.

Vemo da, intenzivnost znojenja med telesnim naporom v odvisnosti od intenzivnosti napora in okoljskih pogojev med športniki, ki izvajajo telesno aktivnost pri enaki intenzivnosti, trajanju in okoliščinah, močno varira. To je tudi vzrok, da je zelo težko podati splošna priporočila za nadomeščanje izgubljene telesne tekočine, ki bi ustrezala vsem posameznikom. S ciljem preprečevanja dehidracije in elektrolitskih motenj se zato poslužujemo individualnih ocen izgub telesne tekočine med telesnim naporom, na podlagi katerih se nato oblikujejo individualni načrti hidracije.

Izguba telesne tekočine med telesnim naporom se oceni s spremembo telesne teže pred in po telesnem naporu. Vsak izgubljeni kilogram telesne teže predstavlja približno en liter izgubljene tekočine. Pri ocenah je potrebno upoštevati tudi izgube telesne tekočine z urinom in zaužita količina tekočine v času telesne aktivnosti.

Oceno potenja v Nutriticonu največkrat izvajamo v okviru priprave tekmovalnega prehranskega načrta športnikov.