Gravlax – mariniran losos

V hrani je več vrst maščob (nasičene, mono in poli nenasičene maščobe). Vse so energijsko enako bogate in se enostavno pretvorijo  in shranijo v telesno maščobo. Zadnje raziskave kažejo, da polinenasičene maščobe (bogat vir so mastne ribe – losos, skuša,..) zdravju najkoristnejše. Zato je pri načrtovanju vnosa maščob potrebno dati prednost tem virov in zmanjšati živila, bogata z nasičenimi maščobami (mastno meso, mesni izdelki, polnomastni mlečni izdelki,…). Dodatni razlog za omejitev nasičenih maščob je tudi v tem, da te najbolj zvišujejo raven celokupnega krvnega holesterola in LDL »slabega holesterola.

 

Odlična ideja za pripravo lososa malce drugače je mariniran losos oz. gravlax. Priprava je enostavna; Svežemu fileju lososa odstranimo kosti in morebitno odvečno trebušno maščobo.

V tarilnici zdrobimo semena koromača, koriandra in posušeno baziliko. Dodamo sveže nasekljano koromačevo zelenje, če tega nimamo je odličen tudi svež ali posušen koper. Izdatno natremo v lososov file. Prekrijemo s piransko soljo.

Lososa položimo v nizko keramično posodo s kožo navzdol. Prekrijemo s folijo za živila in enakomerno obtežimo s težkim predmetom. Postavimo v hladilnik in pustimo marinirati 24 ur.

Po mariniranju z lososa dobro speremo sol in začimbe, osušimo s papirnato krpo in mu odstranimo kožo.

Najboljši je narezan na tanke rezine na svežem rženem kruhu, Wasa kruhkih ali pa kot dodatek sveži mešani solati, kuhanim testeninam,…pred serviranjem ga pokapljamo s svežim limoninim sokom.