Prehrana ob bolezenjskih stanjih

Prehrana ima osrednjo vlogo pri rasti, razvoju, zdravju in dobri fizični pripravljenosti. Priporočila za zdravo prehrano narekujejo zmernost v količini ter raznolikost pri izbiri živil in sestavi jedi.

Pri zdravem človeku želimo z ustrezno prehrano predvsem ohranjati in krepiti zdravje, pri bolnemu človeku pa bolezenskemu stanju prilagojena prehrana postane del terapije, ki podpre zdravljenje, nemalokrat pa je celo glavni način zdravljenja.

Prehranska terapija je bila temelj zdravljenja že v času starogrškega zdravnika Hipokrata, danes pa se s prehrano bolnika ukvarja klinična dietetika. Vemo, da številne bolezni, poškodbe in infekcije lahko vplivajo na delovanje prebavnega trakta, zmanjšajo apetit in spremenijo stanje presnove.

Osnovni cilj dietne prehrane je vzdrževanje normalne prehranjenosti, ki je pogoj za uspešno zdravljenje.

Hipokrat: “Hrana naj bo zdravilo in zdravilo naj bo hrana”.

Na podlagi bolezenskega stanja (diagnoza), ocenjenega prehranskega statusa in analize prehranjevalnih navad v naši posvetovalnici:

  • izdelamo individualne prehranske načrte
  • mesečno spremljamo izvajanje dietoterapije
  • se lahko posvetujemo z vašim izbranim zdravnikom

Specializirani smo za prehransko svetovanje in dietoterapije pri:

  • sladkorni bolezni tip I in II
  • prehranski alergiji in/ali intoleranci
  • sindromu razdražljivega črevesa
  • celiakiji
  • prekomerni telesni teži in debelosti
  • kronični pljučni bolezni
  • povišanem holesterolu v krvi
  • povišanih trigliceridih v krvi
  • kroničnem srčnem popuščanju
  • aterosklerozi
  • osteopeniji in/ali osteoporozi
  • motnjah hranjenja (anoreksija, bulimija, kompulzivno prenajedanje, …)