Maščobe v prehrani

Zakaj potrebujemo maščobe?

– maščobe so strukturni element celic

– prispevajo k razvoju in delovanju možganov (60% možganov so maščobe)

– so vir energije

– nekatere vrste maščob pomagajo ohranjati zdravo srce in žile

– podpirajo absorbcijo nekaterih vitaminov

 

Kaj so maščobe?

Več kot 90% maščob so trigliceridi. Sestavljeni so iz maščobnih kislin. Te so lahko nasičene ali nenasičene. Nenasičene se delijo na trans maščobne kisline, mono in polinenasičene.

 

Kako vplivajo na naše zdravje?

Nasičene maščobne kisline; zvišujejo raven holesterola v krvi

Transmaščobne kisline; zvišujejo možnosti za nastanek srčno žilnih bolezni in raven holesterola

Mono in polinenasičene maščobne kisline; znižujejo holesterol in možnosti nastanka srčno žilnih bolezni, še posebno kadar nadomestijo nasičene maščobne kisline

 

Koliko maščobe potrebujemo?

Na splošno zaužijemo preveč maščob.

Ženske potrebujejo med 45 in 77 g maščob dnevno, nasičenih naj bo manj kot 22g.

Moški potrebujejo med 55 in 97 g maščob dnevno, nasičenih naj bo manj kot 27 g.

 

Koliko maščob je v hrani?

  Nasičene (g) Mononenasičene (g) Polinenasičene (g)
Losos 150 g 4 7 8
Goveji steak (pečen, obrezan maščobe) 150 g 7 6 1
Kare svinjina (pečen, obrezan maščobe) 150 g 3 4 1
Olivno olje 10 ml 1 8 1
Polnomastno mleko 250 ml 5 2 1
Jajce 50 g 1 2 2

 

Nasveti!

Izogibajte se predelanih živil ki vsebujejo transmaščobne kisline.

Uporabljajte hladnostiskana rastlinska olja.

Maščobo dodajajte na koncu jedi.

Omejite uporabo živil, ki vsebujejo visoke vrednosti nasičenih maščobnih kislin.

Odstranite vidno maščobo na mesu.

Kuhajte, parite in pecite. Cvrtju se izogibajte.