Individualni jedilnik se izdela na podlagi ocenjenega prehranskega statusa posameznika, njegovega zdravstvenega stanja, telesne aktivnosti, načina življenja in ciljev, ki jih želimo doseči. Pri izdelavi jedilnikov se vedno upošteva tudi posameznikov okus.
V prvi fazi se določijo energijske potrebe, količine/razmerja makrohranil (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe) ter število in razpored obrokov.
V drugi fazi sestavljamo posamezne obroke iz posameznih živil in/ali jedi tako, da je energijski vnos tekom dneva ustrezno razporejen.
V tretji fazi količine živil in/ali jedi prilagodimo tako, da je skupni dnevni vnos ustrezen začrtanim energijskim potrebam, količinam makrohranil, kontrolira pa se tudi ustreznost vnosa vitaminov in mineralov ter prehranske vlaknine glede na veljavna priporočila. Kadar je potrebno gledamo tudi na ustrezna razmerja med različnimi vrstami maščobnih kislin, posameznih aminokislin ipd.